Honungen består av 100% Svensk honung som uppfyller krav på renhet, vattenhalt mm. Inga tillsatser förekommer i honung.
Förvaring
Om honungen förvaras mörkt och svalt håller sig honungen långt efter ”bästföredatum”.
Önskas fast konsistens skall honungen förvaras svalt och önskas mjukare konsistens förvaras honungen i rumstemperatur. Om du vill ha en ännu mjukare eller flytande honung, värm burken en stund i vattenbad eller en kort stund i mikrovågsugnen.
Vattenhalt och energivärde
MittBi honung har en vattenhalt under 20 % och ett energivärde på
320 kcal/100 g.
Fenomenet ”rimfrost” är ett tecken på låg vattenhalt och förändrar inte honungens smak eller kvalitet.
Storlekar
MittBi har möjligheten att erbjuda följande produkter för tillfället:
Burk 450 g
Burk 200 g
Återvinning
Återvinn plastförpackningen som hårdplast och glasburken som ofärgat glas.
Livsmedelshantering
MittBi är IP-certifierade i Livsmedelsförädling.
Honung produceras av bin genom att de tillsätter enzymer till nektarn de samlar från blommorna. Att blommorna producerar nektar är för att locka till sig pollinatörer, vilka möjliggör att blommorna kan bilda frön.
Honung som produceras från MittBi kommer mest från skogens vilda blommor så som hallon, blåbär, lingon, rallarros.
Sälg är antagligen den viktigaste blomman för bisamhället då den blommor mycket tidigt på våren och är den enda tillgången under uppbyggnaden av bisamhället. Däremot finns det inte mycket honung från sälg i våra burkar, detta eftersom bina behöver den själva under våren.
Vi vill förstås att honung från MittBi skall vara en smakupplevelse utöver det vanliga, med en touch av norrländsk sommar. För att bevara så mycket som möjligt av smaken och de aktiva enzymerna, direkttappar vi all honung. Med direkttappning menar vi att vi tappar honungen direkt på burk efter att den är slungad. Vanligt förekommande är annars att man lagrar den slungande honungen i tankar och värmer den allt eftersom det är behov av tappad honung under vintern.
Honung är en ren naturprodukt – med smak av naturen. Därför varierar honungens smak, färg, lukt och hårdhet beroende vart i landet honungen kommer ifrån. Skillnader i honungens karaktär kan du även märka från samma biodlare men men från olika säsonger. Det beror på de olika väderlekarna under säsongerna gynnar vissa blommors nektarproduktion mer och andra mindre.